Manufaktura Loučky – luxusní jídelní sady i kvalitní porcelán pro každodenní použití

Porcelánka v Loučkách u Karlových Varů produkuje tradiční karlovarský porcelán ryze českého původu už od roku 1907. Jedná se o jedinou porcelánku v České republice, kde zůstala zachována původní ruční výroba porcelánu. V portfoliu Manufaktury Loučky najdete kvalitní porcelán pro každodenní použití i luxusní jídelní soupravy. Nádobí a doplňky vycházejí jak z tradičních tvarů a dekorů, tak zde vznikají originální designové kousky. Širokou nabídku porcelánu pro všechny příležitosti reprezentují kolekce Rudolf Kämpf, Leander a Leander Fresh.

Stručná historie porcelánky Rudolf Kämpf

Český a především karlovarský porcelán se objevil ve světě porcelánu poměrně pozdě, zhruba ke konci 18. století. O to víc o jeho vysoké kvalitě vypovídá fakt, že se velmi rychle stal značně oblíbeným. Kaolín, jíly a další suroviny, které se na Karlovarsku těží, představují už více než 200 let celosvětově uznávaný standard kvality

V oblasti Krušnohoří vzniklo na počátku 19. století mnoho vyhlášených porcelánek. Většina z nich ale během 20. století ukončila výrobu kvůli ekonomickým, výrobním a odborným nedostatkům. Porcelánky, které toto těžké období překonaly, se zaměřily především na masovou velkovýrobu, kterou silně ovlivňovaly komerční zájmy.

Manufaktura Loučky byla jednou z mála porcelánek, které zachovaly tradiční rukodělnou výrobu a uměleckou kvalitu. I přesto, že se jedná o jednu z nejmladších porcelánek v Karlovarském kraji, velmi rychle se zařadila mezi nejvýznamnější české producenty porcelánu. Dnes si tu díky tomu můžete vybrat porcelán a nádobí původních historických tvarů i moderní kusy navržené současnými designery.

Rudolf Kämpf

Rudolf Kämpf

Kolekce Rudolf Kämpf je velmi luxusní a zároveň tradiční značka. Jedná se o ručně vyráběný porcelán nejvyšší kvality. Tvary a dekory tohoto porcelánu vyvinuli známí designeři, kteří pro Manufakturu Loučky pracují externě. Unikátní porcelánové sady, které patří výhradně do kolekce Rudolf Kämpf, se jmenují Antonie, Kelt, Egypt a Marie Tereza. Každá z nich má svá specifika a navrhnul ji jiný designer:

  • Antonie – replika původního tvaru porcelánu z Louček
  • Kelt – autor Aleš Werner, bílý porcelán s oblými tvary je dekorovaný drahými kovy (zlato, platina) a vychází z dávné historie
  • Egypt – autor Petr Kotěra, porcelán se inspiruje staroegyptskou kulturou a používá rostlinné motivy, jako je lotos nebo papyrus
  • Tereza – autor Daniel Piršč (tuto kolekci připravujeme)
  • Nefertiti – autor Jaroslav Ježek (tuto kolekci připravujeme v rámci reedice), jedná se o původní návrh pro porcelánku Pirkenhammer Březová
  • SOLO – autoři Antonín Tomášek a David Síla, moderní designové nádobí pro přípravu čaje a kávy si získalo pozornost na přehlídce Designblock 20

Kromě tvarů specifických pro kolekci Rudolf Kämpf se v této kategorii nacházejí také další tvary, které jsou společné pro kolekci Rudolf Kämpf a Leander. Jedná se o nádobí Sabina a Sonáta.

  • Sonáta – nádobí a sady jsou vyvinuté podle původního historického tvaru 3255 Barock z porcelánky Pirkenhammer Březová, který upravil Jaroslav Ježek (původní tvar Barock využíval T.G.Masaryk)
  • Sabina – autor Václav Trpkoš (tato kolekce je v současnosti k dispozici v řadě Leander)

Do řady Rudolf Kämpf jsou zařazené také autorské kolekce. Mezi nimi je nádobí od malířky, kreslířky a ilustrátorky Lény Brauner, která pro porcelánku Rudolf Kämpf navrhla subtilní vzory na dezertní talíře a šálky s podšálkem.

Luxusní dekory a originální tvary Rudolf Kämpf

Do kolekce Rudolf Kämpf je zařazeno nádobí s výrobně náročnými tvary s vysokou křivostí a ovalitou, které vyžadují maximální přesnost a zručnost mistrů. Proto v této kolekci najdete především klasický sortiment, jako jsou jídelní, talířové a čajové soupravy nebo jednotlivé kusy nádobí od talířů, misek až po šálky s podšálky.

Vzory a dekorace jsou kompletně ručně kresleny na bílý porcelán nebo na porcelán v barvě slonové kosti. V případě dekorace drahými kovy jsou používány pouze ty nejkvalitnější materiály s vysokým obsahem daného kovu (zlato, matné zlato, platina a další). Manufaktura Loučky je jediná porcelánka v České republice, která si zachovala ruční malířskou dekoraci. Tak se používá nejen na jídelní soupravy a nádobí, ale také na doplňky a tematický porcelán:

  • Antique Medallion (připravujeme)
  • Kelt 305R
  • Ručně malované vázy (připravujeme)

Nádobí pro milovníky kvalitního porcelánu

Díky náročné výrobě a ručně kresleným dekorů je řada Rudolf Kämpf produkována v malých nákladech. Čím je série menší, tím je z výrobního i prodejního hlediska dražší. Nicméně ve vyšší ceně se odráží vysoká kvalita a luxusní design porcelánu pro ty nejslavnostnější příležitosti. Nádobí Rudolf Kämpf bylo mnohokrát využito jako dárek pro významné osobnosti a státníky, posloužilo jako dekorace ve filmech a pravidelně získává uznání na tuzemských i světových přehlídkách. 

Zároveň každý kousek nádobí prochází exkluzivním tříděním. To znamená, že je před dekorací je vybrán ten nejkvalitnější porcelán. Řídíme se podle třídících tabulek, které určují, jaké vady jsou akceptovatelné a jaké ne. Vady jsou specifikovány svou velikostí, množstvím a umístěním. Po dekoraci jsou výrobky opět kontrolovány. 

Pro kolekci Rudolf Kämpf vybíráme pouze porcelán prvotřídní kvality. Výsledná kvalita nádobí a porcelánu z řady Rudolf Kämpf nemá v České republice srovnání. Na evropské úrovni se Manufaktura Loučky řadí k absolutním špičkám ve světě porcelánu po boku s vyhlášenými výrobci, jako je Rosenthal, Meissen nebo Herendt.

Porcelán Leander

Leander

Řada Leander Manufaktury Loučky zastupuje porcelán, u kterého se kombinuje průmyslová a ruční výroba. Jedná se o velmi kvalitní až luxusní porcelán, který je ale vhodný také pro každodenní použití. V řadě Leander najdete multifunkční nádobí, které využijete pro slavnostní chvíle i pro každodenní stolování.

Podobně jako řada Rudolf Kämpf má také Leander unikátní tvary nádobí, které jsou typické pouze pro tuto kolekci. Porcelán byl navržený vyhlášenými designery nebo se inspiruje tvary, které byly v minulosti velmi oblíbené. Jedná se o tvary:

  • Mary Anne – autor Jiří Laštovička, bílý porcelán s barevným dekorem a tradičními tvary se výborně hodí do každé domácnosti
  • Windsor – jídelní sady a porcelán z této kolekce mají původní tvar z 30. let 20. století

Cenově dostupné luxusní nádobí

Některé tvary nádobí lze najít napříč řadami Rudolf Kämpf, Leander a Leander Fresh. Řada Leander má společné tvary s kolekcí Rudolf Kämpf a jedná se o nádobí Sabina a Sonáta. V řadě Leander si vyberete z bílého porcelánu nebo porcelánu v barvě slonové kosti s nejrůznějšími dekory a motivy. Tisky kolekcí Leander jsou realizovány ve větších nákladech, protože se zvláště v zahraničí těší velké oblibě.

K dispozici jsou tradiční kolekce zdobené barevnými tisky nebo tisky s drahými kovy doplněné malírenskou dekorací na okrajích, na některých plochách nebo na reliéfech. Do řady Leander patří také tradiční karlovarský růžový porcelán. Manufaktura Loučky je v České republice jediným výrobcem růžového porcelánu.   

Tradice v kombinaci s požadavky moderní doby

Dekory porcelánu Leander jsou navrženy interními designéry a v posledních letech je hlavní designérkou Hana Jeřábková. Motivy na porcelánu jsou v řadě Leander spíše v historickém nebo historizujícím stylu a navozují dojem vintage porcelánu. Převažují zde ornamentální a květinové motivy, dekory s ovocem a jinými v minulosti běžně užívanými vzory. Některé kolekce jsou v prodeji už přes 30 let.

Díky moderním technologiím lze nádobí z řady Leander používat v myčce na nádobí a mikrovlnné troubě. Jedinou výjimkou je porcelán, jehož dekory obsahují drahé kovy. Používané barvy jsou totiž vypalované na vysokou teplotu (750–850°C) a zaručují dostatečnou odolnost

I přesto je potřeba při mytí nádobí v myčce počítat s mírnou změnou odstínů a u drahých kovů může docházet k jejich vymývání. Jedná se o daň za dokonalý vzhled a požadavek na jasné a lesklé barvy a komfort. Pro zachování jasu barev se doporučuje mýt nádobí v ruce. V kolekci Leander ale najdete i nádobí zdobené tavnými barvami, které sice nejsou tak jasné, ale jsou stálé (například oblíbený cibulák). 

Vzhledem k oblíbenosti tvarů a dekorů a dlouhé tradici výroby je v nabídce bohatý doplňkový sortiment. Vybrat si můžete například z dárkových předmětů, jako je střevíček ke svatbě, botička k narození dítěte, tematické zapékací gratinky, kalíšky na vejce a mnoho dalších.

Porcelán Leander Fresh

Leander Fresh

Nádobí a porcelán z kolekce Leander Fresh přináší do domácností kvalitní porcelán, který je určený pro každodenní použití. Splňuje veškeré požadavky na moderní porcelán a v nabídce najdete širokou škálu nejen jednotlivých kusů nádobí, jídelní, talířové a čajové sady, ale také nejrůznější doplňky a dekorace. 

I v řadě Leander Fresh existují tvary nádobí, které jsou unikátní pouze pro tuto kolekci. Na jejich vývoji se podílí především návrháři a výtvarníci z Manufaktury Loučky a některé kolekce vznikly ve spolupráci s externími umělci. Mezi unikátní tvary pouze pro tuto kolekci patří:

  • Hanka – autoři Hana Jeřábková, Josef Domčík a kolektiv porcelánky Loučky, elegantní bílý porcelán nebo porcelán v barvě slonové kosti zdobený tradičními, moderními a nadčasovými dekory
  • Vesna – autor Lenka Sárová Malíská, bílý porcelán zdobený po okrajích drahými kovy, jako je platina, zlato a stříbro s možností doplnění vlastního monogramu

Kolekce Leander Fresh má jeden společný tvar s řadou Leander a jedná se o kolekci Mary Anne.

Moderní svět porcelánu

V řadě Leander Fresh Manufaktury Loučky najdete bílý porcelán a porcelán v barvě slonové kosti. Dekorace a motivy jsou navržené tak, aby odpovídaly současným trendům a hodily se do všech domácností od klasických kuchyní na chalupě po moderní nebo industriální prostory. Jsou spíše jednodušší a méně zdobné než u kolekcí z řady Leander, nicméně na její tradici navazují. Dekory s drahými kovy jsou určeny pro slavnostní chvíle a dekory s barvami pro každodenní využití. Záleží pouze na vkusu zákazníka nebo na interiéru prostor, kam si nádobí pořizuje. 

Kromě nádobí s dekorem z drahých kovů je možné používat porcelán Leander Fresh v mikrovlnné troubě a v myčce na nádobí. Podobně jako v řadě Leander jsou i u kolekcí Leander Fresh používané barvy, které jsou vypalované na vysokou teplotu (750–850°C). Díky tomu lze zajistit vysokou odolnost, i když je stále nutné počítat s mírnou změnou odstínů barev a u dekorů s drahými kovy k jejich vymývání.

V posledních letech je hlavní designérkou porcelánky Rudolf Kämpf Hana Jeřábková. Na designu několika kolekcí se podílela také česká výtvarnice Lenka Sárová Malíská. Zároveň Manufaktura Loučky spolupracuje na dalších novinkách se současnými designéry.

zanechat komentář

Zanechat komentář

Bezpečnostní kód

Registrovat

Nový účet

Máte již účet?
Místo toho se přihlaste Nebo Obnovit heslo