Jak si vybrat porcelán, který vydrží po generace

Krásně prostřený stůl s porcelánovým nádobím je symbolem rodinné pohody a pěkných vzpomínek, ať už jde o všední den nebo sváteční chvíle. V dřívějších dobách bylo velice časté, že v domácnosti byly dvě sady porcelánu, z nichž jedna se používala každodenně a druhá pro výjimečné události a svátky. Dnes lidé často preferují, aby porcelánové nádobí kombinovalo obě varianty. Jak si tedy vybrat porcelán, aby byl odolný a zároveň zdobil váš domov?

Vsaďte na kvalitu

Dříve se porcelán dědil z generace na generaci a tak ani nebyly problémy s jeho výběrem. Dnes se na trhu nabízí nepřeberné množství porcelánového nádobí všech myslitelných barev, vzorů a rozmanitých tvarů. To jsou všechno kritéria, která do velké míry ovlivňuje individuální vkus, a proto je při výběru hlavním měřítkem kvalita a vlastnosti porcelánu. Každý výrobce porcelánu má své vlastní technologické postupy a receptury na složení keramického těsta, které ovlivňují výslednou podobu a kvalitu. Pokud si kupujete nový porcelán, nemusíte podrobně studovat výrobní procesy. Máme pro vás pár tipů, jak poznat kvalitní porcelán.

V případě, že si kupujete novou sadu porcelánového nádobí, nejprve si všechny kousky dobře prohlédněte. Jakostní porcelán na sobě nesmí mít žádné viditelné vady a kazy. Povrch by měl být jednolitý a lesklý a případné vzory by měly být souvislé a na každém kusu stejné. Tvarové defekty odhalíte, když naskládáte talíře či misky na sebe a hrnky vedle sebe. Hodně vám také prozradí také atesty a certifikáty, které garantují například zdravotní nezávadnost, nebo výrobní postupy, při kterých se nepoužívají těžké kovy a další.

Tvrdý porcelán je nejkvalitnější

Mezi nejlepší porcelány patří takzvaný kvalitní tvrdý porcelán, který má na rozdíl od standardně produkovaného kostního porcelánu vyšší pevnost, odolnost vůči teplotám a kyselinám a nepropustnost. Podobně jako u všech výrobků platí, že ruční práce je vždy kvalitnější než sériová výroba.

Česká porcelánová manufaktura Rudolf Kämpf patří mezi hrstku porcelánek, kde se všechny výrobky stále vytvářejí ručně. Firma má na své produkty řadu atestů, a tak budete mít jistotu, že výrobky neobsahují výluhy olova a kadmia a používané barvy a tisky mají garanci zdravotní nezávadnosti. Díky vysokým teplotám výpalu je porcelán Manufaktury Rudolf Kämpf odolnější vůči opotřebení a má atest na to, že neovlivňuje chuť ani vůni jídla.

Volte nadčasový design

Kvalitní porcelán vám vydrží mnoho let. Proto se vyplatí zvolit jednoduchý nadčasový design, který nebude podléhat módním vlnám, změnám vkusu ani případné změně interiéru při stěhování. Také co se týče tvarů, osvědčená kulatá klasika nikdy nezklame. A jak ukázal čas zvláště u talířů, hranaté tvary byly spíše výstřelek. Bílá a světlé krémové barvy jsou u porcelánového nádobí klasickou stálicí.

U barevných a pozlacených kousků zvažte, jaké máte možnosti mytí. Horká voda a agresivní mycí prostředky způsobují blednutí dekoru, zvláště v případě lacinějšího porcelánu. Aby barva a vzory vydržely, musí být doslova vtavené do glazury. Kvalitní porcelán poznáte jednoduše a stačí přejet prstem po vzoru. Pokud nezaregistrujete žádné nerovnosti, je vše v pořádku.

Jak poznat kvalitní porcelán?

  • Všechny kusy jsou bez vad a kazů
  • Povrch je kompaktní a lesklý
  • Jednotlivé kusy jsou kompatibilní
  • Nádobí má atestace a certifikáty
  • Porcelán vyrobila renomovaná porcelánka

Dalším kritériem při výběru porcelánu je také typ jednotlivých druhů a množství kusů. V tomto ohledu je výběr velmi individuální a záleží na konkrétním využití. U standardně používaného nádobí, jako jsou talíře, misky nebo hrnečky, se doporučuje pořídit o dva až tři kusy více, než je předpokládaný počet běžných stolovníků. V případě, že se jeden rozbije, budete mít stále celou sadu.

Při koupi zvažte také velikost a tvar. Například talíře běžně nejsou větší než 30 centimetrů a s tím také počítají výrobci myček a linek. To samé také platí pro atypické a nestandardní tvary. Hlubší profil nebo vyšší okraje zase zamezí vylití nebo vysypání obsahu na talíři.

Pokud hledáte kvalitní český porcelán, který povýší stolování na výjimečnou událost, podívejte se na nabídku našich výrobků. Na vámi vybraný porcelán z řady HyggeLine nebo RoseLine si u nás můžete nechat doplnit exkluzivní monogram, v podobě iniciál nebo rodinného jména. 

zanechat komentář

Zanechat komentář

Bezpečnostní kód

Komentáře

  • Dotaz na čajový set
    Od :Kryštof Dvořáček Na 16.02.2020

    Dobrý den, <br>chtěl bych se zeptat, zda-li je stále v prodeji časový set, který máte jako ilustrační foto, které máte pod radami Jak si vybrat porcelán.... jedná se o zlatou konvičku s tyrkysově modrou barvou. <br>Dekuji

    Odpověděl : Veronika Kobylková Na 17.02.2020 Dobrý den, ano je stále v prodeji, dostupné jako přátelská souprava 7-dílná ( reg. č. 361407152282) skládá se z konvičky 0,60l a 3ks piál 12cm s podšálkem a stojí 5877 Kč, nebo přátelská souprava 4-dílná (reg. č. 361407142282) skládá se z konvičky 0,60l a 3 ks piál 9cm a stojí 4308 Kč. Také si můžete porcelán objednat po kusech a poskládat si soupravu podle Vašich představ. Objednat můžete pomocí e-mailu porcelan@rudolfkampf.cz nebo telefonicky na 352 320 217.

Registrovat

Nový účet

Máte již účet?
Místo toho se přihlaste Nebo Obnovit heslo