Old Forms

Pro výstavu v galerii Neumannka, konanou od 31.1. do 25.3.2020,  připravuje Studio Wrinkle ve spolupráci s manufakturou Rudolf Kämpf kolekci Old Forms, která se zabývá recyklací starých a opotřebených výrobních forem.

„Naše práce se vždy opírala o ruční výrobu a proto je pro nás velkou ctí spolupracovat na tomto projektu právě s Rudolfem Kämpfem, českou manufakturou, která dodnes dodržuje ruční postupy při vytváření porcelánových výrobků. Vzali jsme jejich opotřebené formy a vytvořili z nich nové tvary, které ty staré stále tak trochu s úctou připomínají,“ říká autorka projektu Old Forms Aylin Irfanova.

To, co je konec výrobního procesu pro všechny keramické licí procesy, je začátek tohoto projektu. Když chcete tvarovat porcelánovou hmotu ručním litím, budete s největší pravděpodobností potřebovat sádrovou formu. Tu však můžete použít jen pro omezené množství nalití. Bohužel zatím neexistuje žádný relevantní způsob, jak recyklovat sádru, a tak vytváříte další odpad. Tento projekt bere starou opotřebenou sádrovou formu a pomocí odvrtání opotřebené vrstvy vytváří novou formu a nový tvar k použití. A tak je finální kus zhmotněním krásy procesu recyklace.

„Pro nás je tento projekt hlavně o úctě k materiálu. Snažíme se jím vytvořit tak málo nepořádku, jak jen to jde a být spokojeni s malými kroky, protože všechny velké změny vyžadují malé kroky,“ zmiňuje dále autorka.

Centrum architektury a designu NEUMANNKA

Centrum Neumannka je galerií, projekčním ateliérem, prostorem pro pořádání přednášek, akcí a workshopů, místem kulturních akcí, prodejní místem zaměřeným na kvalitní design. Centrum Neumannka je pokus spojit vše, co se týká kvalitní architektury a designu a životního prostředí na jediném místě. Objekt, ve kterém centrum vzniká, se nachází v historickém centru Prachatic, v ulici Neumannově /jméno nese po sv. Janu Nepomuku Neumannovi, který v jednom z objektů v ulici žil.

Rudolf Kämpf

Česká manufaktura Rudolf Kampf leží v obci Loučky v srdci Karlovarského Kraje proslulého díky nalezištím velmi kvalitního kaolinu. Již více než 100 let vytváří vysoce kvalitní tvrdý porcelán. Rudolf  Kämpf si zakládá na ruční práci a nabízí tak unikátní produkci. Je jedinou továrnou v České republice, kde se porcelán stále takto zpracovává. S tím souvisí i exkluzivita výrobků. Porcelánová manufaktura Rudolf Kämpf zpravidla stojí u zrodu limitovaných sérií nebo unikátních exemplářů. Pro projekt Old Forms věnovali Studiu Wrinkle formy dříve tvarující kolekci Sonáta.

Studio Wrinkle 

Duo pražských autorek se sestává z Aylin Irfanové a Heleny Patelisové. Pro jejich práci je typický konceptuální přesah a návrat k tradičním výrobním postupům porcelánových předmětů. Mimo jiné společně produkují například kolekci Maskoti, která byla vystavena v Mint Gallery v Londýně a vytvořili porcelánové figurky pro hrací strojek Heleny Dařbujánové nazvaný Mostly Wine.

zanechat komentář

Zanechat komentář

Bezpečnostní kód

Registrovat

Nový účet

Máte již účet?
Místo toho se přihlaste Nebo Obnovit heslo