Ručně malovaný porcelán

Historie zdobení porcelánu ruční malbou sahá hluboko do minulosti a je téměř stejně stará, jako samotná výroba porcelánu. „Tajemství“, které za použití ohně mění kaolín, živec a křemen v bílý, pevný a průhledný materiál. To je porcelán, jehož hodnotu zvyšuje a dává mu punc originality právě dekorace ruční malbou.

Jedná se o vysoce kvalitní řemeslné zpracování a zároveň vyjádření mimořádného talentu, tvořivosti a představivosti. Toto spojení profesionálních zásad, technických dovedností a umělecké originality má stále své nedotčené renesanční kouzlo.

Ruční malba porcelán Rudolf Kämpf
Ruční malba porcelán Rudolf Kämpf
Ruční malba porcelán Rudolf Kämpf

Ruční malbou se dekorují jak porcelánové miniatury, tak velké vázy a amfory, tvořené často z několika dílů. Podle velikosti a tvaru výrobku, ale také podle přání zákazníka se volí různé motivy.

Nejen krajinomalba a zátiší, oblíbené jsou také květinové motivy, portréty, architektura.

Na malbu se používají speciální jemně mleté naglazurové keramické barvy, preparáty drahých kovů, emaily, tavidla, oleje a soli. Barvy se nanáší jemnými štětci, vyrobenými ze zvířecí srsti, v lazurových vrstvách v přesně daném pořadí. Po každé vrstvě projde výrobek procesem výpalu s pomalým chlazením. Počet výpalů se mění podle náročnosti motivu a doplňkové dekorace. Teplota výpalu postupně klesá. Celý proces výroby je velmi náročný a trvá několik týdnů.

V současné době se dekorací porcelánu ruční malbou pyšní několik renomovaných zahraničních porcelánových manufaktur. Z těch nejznámějších jmenujme Míšeňskou manufakturu, porcelánovou manufakturu Imperial z Petrohradu, Maďarskou manufakturu Herend, Richard Ginori z Itálie.

V Čechách se touto náročnou dekorací porcelánu zabývá výhradně manufaktura Rudolf Kämpf. Klade důraz na nejjemnější detail a ručně malovaný porcelán nebo design porcelánových souprav s moderními prvky. Značka se úspěšně prodává a působí radost generacím zákazníků.  

Ruční malba porcelán Rudolf Kämpf
Ruční malba porcelán Rudolf Kämpf
Ruční malba porcelán Rudolf Kämpf
zanechat komentář

Zanechat komentář

Bezpečnostní kód

Registrovat

Nový účet

Máte již účet?
Místo toho se přihlaste Nebo Obnovit heslo